Wat u moet weten over een Cairn Terrier

De Cairn Terrier is een kleine, opgewekte, vrolijke hond; een expert in het uitdenken van kattenkwaad. Hij maakt altijd een levendige indruk en straalt blijheid en enthousiasme uit. Hij houdt steeds zijn omgeving in de gaten en hem ontgaat niets! Karakteristiek voor de Cairn Terrier is de eigenwijsheid en eigengereidheid waarmee hij door het leven dartelt.

Herkomst

Hij komt oorspronkelijk uit Schotland waar hij werd gehouden om op klein wild te jagen, zoals vossen, dassen, otters, wezels en ratten). Ze werden hiervoor de steenhopen ingestuurd welke in Schotland 'cairns' worden genoemd. Hier heeft deze 'cairns' dan ook zijn naam aan te danken. Pas in 1910 werd de Cairn Terrier als zelfstandig ras door The Kennel Club erkend. Klik hieronder voor een korte Engelstalige film over de Cairn Terrier.

Uiterlijk

De Cairn Terrier is een klein en stevig hondje. De vacht is dubbel wat wil zeggen dat Cairns een zachte korte onderwol hebben en een harde ruwe waterafstotende bovenvacht. Cairn Terriers komen voor in de kleuren blond, rood, grijs en alle kleuren gestroomd, variërend van heel licht gestroomd tot heel donker. Een kleurgarantie krijgt u bij een Cairn Terrier niet; het gebeurt regelmatig dat een Cairn Terrier van kleur verandert. Meestal is dit van licht naar donker maar ook omgekeerd komt voor! De Cairn Terrier staat dan ook wel bekend als 'toverbal'. Een witte, geheel zwarte of black and tan Cairn Terrier zijn niet toegestaan en daarmee niet ras-conform. Cairns hebben staande oortjes en een kort rechtop staand staartje. De schofthoogte ligt rond de 30 cm. en hun gewicht is meestal rond de 8 á 9 kilo. Voor de volledige ras-standaard verwijzen wij naar de website van de Nederlandse Cairn Terrier Vereniging, www.nctc.nl.

Verzorging

Cairn Terrier worden twee keer per week grondig geborsteld en gekamd. Hierdoor wordt al veel dood haar verwijderd. Controleer ook de groei van de nagels, met name het duimpje aan de voorpoten moet soms worden bijgeknipt. Belangrijk is dat de Cairn Terrier drie tot vier keer per jaarzorgvuldig en deskundig met de hand wordt geplukt. Het knippen of scheren van de vacht is uit den boze! Niet alleen omdat de vacht dun en dof wordt en de waterafstotende laag verliest maar ook omdat met het plukken de dode haren worden verwijderd, bij het knippen blijft het dode haar op de hond zitten. Dit kan jeukklachten tot gevolg hebben. Een verknipte vacht is wel te herstellen met heel veel tijd en moeite (kost één tot twee jaar), maar er zijn weinig trimmers die hieraan willen beginnen. U ontvangt van ons voedingsadviezen en wij raden u aan zich hier de eerste weken aan te houden. Wilt u liever een ander merk of soort voeding geven, begin daar dan mee als de pup gewend is aan de nieuwe situatie en stap daarna heel langzaam over op de door u gewenste voeding. Pas op de hoeveelheid: veel Cairn Terriers hebben de neiging om erg snelte dik te worden! Zoekt u een professionele trimmer voor uw Cairn Terrier, kijk eens op deze Lijst met trimmers in Nederland en België.

Gedragskenmerken

Een Cairn Terrier is een vrolijke en opgewekte hond die elke dag weer in is voor een spelletje. Het zijn eigenwijze, zelfbewuste honden, die hun baas graag een plezier doen. Bij een baas die hen geen leiding geeft zal hij heel snel zijn eigen plan trekken. Ondanks hun eigenwijze gedrag zijn ze prima in staat de basisbeginselen van de gehoorzaamheid te leren maar dan moet de baas zich wel moeite doen!

Cairn Terriers zijn in principe nergens bang voor en gaan overal op af. Hoewel het jagers zijn kunnen ze heel goed leren omgaan met andere huisdieren zoals bijvoorbeeld katten, konijnen, cavia's etc. Voorwaarde is wel dat deze binnen hun roedel wonen. Het buiten hun roedel jagen op katten, konijnen en ander wild zit er bij de meeste Cairn Terriers nog heel sterk in. Dit noemen ze jachtinstinct. Een Cairn Terrier kan in de regel prima overweg met kleine en grotere kinderen al adviseren wij wel altijd een oogje in het zeil te houden. Ook een goed opgevoede Cairn Terrier zal af en toe de grenzen opzoeken; het is dus van belang als eigenaar die grenzen goed in de gaten te houden. De meeste Cairn Terriers zijn dol op aandacht en zijn graag in de buurt van de baas. Dit betekent echter niet dat het schoothondjes zijn.

Een veelgehoorde vraag is deze: "Wat is het verschil tussen een West Highland White Terrier (Westy) en een Cairn Terrier?"
Deze twee humoristische filmpjes geven op het gebied van gedrag in ieder geval een duidelijk antwoord!

 

Videos courtesy of Agata Stecewicz. See agamima.weebly.com

Opvoeding

Bij alle honden is een goede socialisatie erg belangrijk. Dit begint al in het nest bij ons, de fokker. Wij beginnen al op jonge leeftijd met de socialisatie van de pups en ook de moederhond en de nestgenoten vervullen hierin een belangrijke rol. Vraag ons wat er gedaan is/wordt aan de socialisatie. Als de pup bij u thuis komt wen hem dan langzaam aan mensen, kinderen, dieren en alles wat voor u belangrijk is. Doe dit wel in een kalm tempo, teveel nieuwe ervaringen in te korte tijd is voor een Cairn Terrier pup vaak moeilijk. Het is verstandig om de Cairn Terrier pup regelmatig tot rust te dwingen, uit zichzelf komen de meeste pups hier niet aan toe. Een bench is hiervoor een goed hulpmiddel. Al lijkt de pup onvermoeibaar, hij heeft wel degelijk rust en slaap nodig! Een Cairn Terrier moet vanaf het begin weten waar hij aan toe is. Handhaaf de regels die u stelt en sta niet toe dat hij de ene keer wel mag blaffen naar voorbijgangers en de andere keer niet. Niet op de bank is nooit op de bank. Van groot belang is dat de pup leert aandacht voor u te hebben, het hebben van aandacht is de basis voor een goede band tussen hond en baas! Een puppycursus volgen is erg belangrijk, u en uw hond leren er veel en bovendien versterkt het de band met uw pup. ln de praktijk blijkt dat niet alle Cairn Terrier pups snel zindelijk zijn. Raak niet te snel in paniek want uiteindelijk worden ze allemaal zindelijk. Geduld is het motto. Laat u bij de opvoeding van een jonge Cairn niet misleiden door hun schattige, onschuldige uiterlijk!

Beweging

Een volwassen Cairn Terrier heeft dagelijks beweging nodig. Krijgt hij voldoende beweging dan zal hij in huis rustig zijn. U kunt die beweging op diverse manieren geven, door wandelingen te maken, maar ook door hem in park of bos te laten spelen met andere honden of ballen. Ze kunnen ook uitstekend mee met fietsen of hardlopen, mits u afstand en tempo aanpast aan de hond en langzaam opbouwt. Wij wonen landelijk waardoor bij ons de pups al vanaf het begin kennis maken met weilanden, bossen, water, etc. etc. U moet bij een pup niet overdrijven met de beweging, houd er rekening mee dat een pup niet zelf aangeeft als het teveel is. Als u de pup net heeft, dan is 5 minuten aan het lijntje lopen per keer voldoende. Daarna kunt u de beweging met 5 minuten per maand opbouwen. Daarnaast kan de pup natuurlijk wel volop in huis of tuin spelen.

Gezondheidsproblemen

De Cairn Terrier is in principe een gezond en sterk ras en kunnen 16 tot 17 jaar oud worden. Desalniettemin kunnen er ziektes of erfelijke afwijkingen voorkomen. Binnen het ras kennen wij als afwijking van het scharend gebit, het onder-, voor- en boven overbijtende gebit, het missen van l of 2 testikels bij reuen, navelbreuk en liesbreuk en knikstaarten. Dit zijn echter afwijkingen, die al bij de verkoop van de pup te zien zijn. De fokker zal u hierover informeren, aangeven of behandeling noodzakelijk is (lang niet in alle gevallen) en in de meeste gevallen zal de aankoopprijs worden aangepast. Dit zijn afwijkingen die weliswaar niet gewenst zijn, maar het leven van de hond niet beïnvloeden. De hond functioneert normaal als huishond. Het is echter niet wenselijk om meteen Cairn Terrier met een van de genoemde afwijkingen te fokken.Een bij de Cairn Terrier bekende afwijking is de porto-systemische shunt, ook wel levershunt genoemd. Voor meer inhoudelijk informatie ga naar Levershunt; het laatste nieuws inzake het onderzoek naar levershunt door Dr. Frank van Steenbeek kunt u vinden op Update levershunt. Omdat de rasvereniging en fokkers veel aandacht geven aan de shunt en de publiciteit daarover niet uit de weg gaan heeft men het idee dat de shunt een typische Cairn-afwijking is. Niets is minder waar: de shunt komt bij zeer veel rassen voor en vaak zelfs in grotere mate dan bij de Cairn Terrier. Al sinds begin jaren negentig worden Cairn Terrier pups op deze afwijking gescreend voordat zij naar hun nieuwe eigenaar gaan. Het percentage shunts dat gevonden wordt ligt de laatste jaren stabiel op ongeveer 0.4%. Zolang nog geen DNA test beschikbaar is blijft screening noodzakelijk. Koop dus nooit een niet-geteste pup! De shunt is een aangeboren, erfelijke aandoening, die uiteindelijk vaak dodelijk is. Als bij de test blijkt dat de pup geen shunt heeft kan hij later deze erfelijke afwijking ook niet ontwikkelen. Atopie en huidproblemen komen met enige regelmaat voor. Het is daarom heel belangrijk de instructies over de vachtverzorging van de fokker goed op te volgen en te zorgen dat de Cairn van begin af aan op de juiste wijze geplukt wordt. Op deze manier wordt in elk geval voorkomen dat slechte vachtverzorging jeuk tot gevolg heeft.

Patella Luxatie zien we een enkele keer bij een Cairn Terrier; gelukkig is het in de meeste gevallen niet zo ernstig dat er geopereerd dient te worden. Een ontwikkelingsstoornis, waarbij de bloedtoevoer naar de heupkop gestoord wordt, de Ziekte van Calve Legg Perthes, komt sporadisch voor bij Cairn Terriers tussen de 6 en 9 maanden. Erfelijke factoren spelen hierbij een rol, maar ook milieu-factoren zijn een bepalende factor. Overdrijf daarom de beweging niet en vermijdt overbelasting van de poten. De meeste jonge honden met Calve Legg Perthes moeten geopereerd worden. Na herstel (hetgeen lang kan duren) hebben de meeste honden geen belemmering meer bij een normaal bewegingspatroon.

Af en toe worden in de Nederlandse Cairn populatie nierproblemen gevonden met name bij de groep honden ouder dan 8jaar. Of dit erfelijk is of niet, is tot op heden niet duidelijk. Het advies is wel om bij oudere Cairns regelmatig (een keer per jaar) de nierfunctie te laten bepalen zodat vroeg met een dieet en/of medicatie gestart kan worden als dat nodig mocht zijn. Sporadisch worden auto-immuun ziekten gemeld, als Cushing en de Ziekte van Addison. Als laatste kan ocular melanosis (pigment glaucoom) worden gemeld. Dit is een oogafwijking, die bij oudere honden (vanaf 8 jaar) af en toe voorkomt en bij de Cairn Terrier een enkele maal per jaar gemeld wordt. Bij deze afwijking loopt de oogdruk hoog op, zodat de hond erg veel last van hoofdpijn krijgt. Het kan dan nodig zijn om het oog van de hond te verwijderen. Een andere oogafwijking die af en toe bij Cairn Terriers voorkomt is cataract.

Aanschaf en kosten

Een Cairn Terrier kunt u het beste kopen bij een fokker zoals wij dat zijn; aangesloten bij de rasvereniging, de Nederlandse Cairn Terrier Club. De NCTC stelt eisen aan haar fokkers en aan de nesten en pups. Zo worden alle pups standaard op het aanwezig zijn van de aangeboren porto-systemische shunt (levershunt) getest. Onze richtprijs ligt tussen de € 950,- en € 1.500,- (voor pups die verhuizen naar het buitenland). Belangrijk is te weten dat een pup niet jonger mag zijn dan 8 weken alvorens hij/zij verhuisd naar zijn nieuwe adres. Een pup die verhuisd naar het buitenland mag pas verhuizen met 15 weken. Houdt hier rekening mee!

Kijk bij de keuze van de fokker goed hoe de pup groot gebracht wordt. Wij brengen onze pups groot in huis, de moederhond is en het nest en de pups zijn schoon. De pups horen levendig en blij te ogen. Wij besteden vanaf het begin veel aandacht aan de socialisatie en kunnen veel informatie geven over het ras, de opvoeding en de verzorging. Als u de pup komt halen krijgt u van ons het volgende mee:

  • Instructies over voeding, opvoeding en verzorging;
  • Europees dierenpaspoort met daarin het overzicht van reeds gegeven inentingen en data van behandeling tegen wormen en eventueel vlooien;
  • Stamboom van de Raad van Beheer, indien reeds aanwezig; als de stamboom bij het vertrek van de pup nog niet door de fokker is ontvangen, dan dient afgesproken te worden dat de stamboom aan u wordt toegestuurd of overhandigd zodra de fokker de stamboom van de Raad van Beheer heeft ontvangen
  • Koopovereenkomst;
  • Uitslag levershunttest;
  • voeding voor minimaal enkele dagen, zodat de pup bij de nieuwe eigenaar niet onmiddellijk aan ander voer hoeft te wennen;
  • bij voorkeur een nestlapje of speeltje uit het nest
  • Een puppypakket; door ons persoonlijk samengesteld.

Van belang is verder dat u bij vragen en/of problemen met de pup altijd kunt rekenen op onze hulp en ondersteuning. Tot slot dient de eigendomsoverdracht door de koper en door ons getekend te worden en naar de Raad van Beheer gestuurd te worden. Pups moeten niet alleen gechipt worden, maar worden ook verplicht geregistreerd door ons bij een daarvoor aangewezen databank. Krijgt u een pup aangeboden die niet gechipt en/of geregistreerd is, dan houdt de verkoper zich niet aan de wet. U kunt de hond dan beter niet kopen! Als koper bent u verplicht de registratie binnen twee weken na aanschaf op uw naam te zetten. Meer informatie kunt u vinden op www.licg.nl of op www.chipjedier.nl.

Vanaf l juni 2014 is het DNA-afstammingsonderzoek bij alle rashonden verplicht. Dit is de verantwoordelijkheid van ons, de fokker. Puppylijsten met daarop het overzicht van beschikbare pups, die conform de richtlijnen van de rasvereniging zijn gefokt kunt u aanvragen via .

Als uw voorkeur uitgaat naar een volwassen hond, dan kunt u zich wenden tot het noodfonds van de Nederlandse Cairn Terrier Club. Het noodfonds bemiddelt bij de herplaatsing van volwassen Cairns die om wat voor reden dan ook niet langer bij hun huidige eigenaar kunnen blijven. informatie over noodfondshonden kunt u krijgen via of via de website www.nctc.nl.

Naast de aanschafprijs dient u natuurlijk rekening te houden met jaarlijkse dierenartskosten (in elk geval de jaarlijkse entingen, vlooienbestrijding en ontworming), eventuele verzekering tegen onverwachte dierenartskosten, voeding, hondenbelasting, de aanschaf van bench, mand, riem, speeltjes, bakken e.d., 3 - 4 maal per jaar een trimbeurt en met de kosten voor een puppycursus en indien gewenst vervolgtrainingen.

Wij conformeren ons aan het fokreglement en huishoudelijk reglement van de NCTC alsook aan het Kynologische Reglement Houden van Honden.

Bent u geïnteresseerd en wilt u één en ander nalezen: